«Som den gyldne sol»

images

IVER KLEIVE-POVL DISSING- KNUT REIERSRUD

Åpningskonsert Fartein Valen-festivalen

Torsdag 24.april kl 19.00 i Vår Frelsers kirke

Bill kr 290 eller Festivalpass

 

Kaskader av orgelklang mot katedralens kalkede hvelv, en groovy bluesgitar som forsterkes så den fyller det store kirkerommet, og en stemme som iblant legato og iblant støtvis, som en refleks av det danske språk, med kraft og ynde formidler gamle salmetekster, – dette er ingrediensene som blandes på det nye albumet “Som den Gyldne Sol”.

Siden ”Blå koral” i 1991, har Iver Kleive og Knut Reiersrud hatt Odenses store katedral, St. Knuds Kirke som innspillingslokale for en serie CD-produksjoner.  Den mektige akustikken og det fantastiske Marcussen-orgelet er de to viktigste grunnene til dette. På flere av platene har også Povl Dissing tatt del.

Hele repertoaret tilhører “hit-paraden” fra den norske salmeboka. Av Kingos salmer hører vi ”Sorrig og glæde de vandre til hobe”, ”Far verden, farvel” og tittelsporet ”Som den gyldne sol frembryder”. Brorson er representert med ”Den store hvide flok at se”, ”Jeg ser dig søde lam at staae” og ”Mit hjerte altid vanker”. Grundtvig-salmene på plata er ”Krist stod op af døde”, ”Hil dig frelser og forsoner” og ”Kærlighed er lysets kilde”, mens Ingemans bidrag er de kjente julesalmene ”Glade jul”, ”Deilig er jorden” og ”I østen stiger solen op”.

images-6Iver Kleive er født i Skien i 1949. I 1972 tok han kantoreksamen ved Musikkonservatoriet i Oslo. Fra 1973-76 studerte han orgelspill ved Staatliche Hochschule für Musik i München, og avla tysk statseksamen (Solistenprüfung) i solistklassen for organister. Iver Kleive er mest kjent for sitt virke som organist og korleder. Han har vært solist med Oslo Filharmoniske Orkester, og var fast pianist i Krinkastingsorkesteret i en 10-årsperiode. Foruten sitt virke som organist, har han drevet et allsidig musikalsk arbeid. Fra 1972 og frem til i dag har han medvirket i nærmere 200 plateinnspillinger som studiomusiker, komponist og arrangør. Kleive beskriver seg selv som en improviserende musiker som ønsker å veksle mellom klassisk og pop, folkemusikk og jazz. Orgelet og kirken er likevel hovedinstrument og basis. Han fikk Spellemannprisen for “Blå Koral” med Knut Reiersrud i 1992. Sammen med Knut Reiersrud komponerte og spilte Kleive inn singelen «Nåde». Melodien som har sitt utspring i «Overmåte full av nåde» ble benyttet som avslutningstoner under selve åpningsseremonien for OL på Lillehammer i 1994. I 1996 kom Himmelskip, også denne sammen med Reiersrud.Vinteren 2006 kom ”Nåde over nåde”, den tredje samarbeidsplaten med Knut Reiersrud. Denne ”Domkirketriologien” er bygd over gamle norske folketoner og salmer samt egne komposisjoner.

images-7Knut Reiersrud Gitarist, f. 12.02.1961 i Oslo. Reiersrud startet som bluesgitarist, men har også arbeidet med andre musikkformer, som norsk folkemusikk og etnisk musikk fra andre kulturer, foruten at han har komponert musikk både for film og teater. Reiersrud er en mye benyttet studiomusiker, og har spilt på et utall plater innenfor et utall stilarter på et utall strengeinstrumenter. Av artistene kan nevnes bl.a. Deepika (1992) og Jonas Fjeld (1993). I 1994 samarbeidet han med Annbjørg Lien og Lynni Treekrem på låten «Du skal få ein dag i morra» til Prøysen-hyllesten Med blanke ark, og ti år senere kom albumet Himalaya Blues, der han spilte sammen med den nepalske gruppen Vajra og Hans Fredrik Jacobsen.

I 2004 dannet han et eget band, bestående av David Wallumrød på keyboards, Bjørn Holm på bass og Rune Arnesen på trommer, mens han på albumet Pretty Ugly, som kom i 2004, spilte alle instrumentene selv. Reiersrud har hatt flere bluesprogrammer i NRK, både sammen med Harald Are Lund (Blå minutter) og Knut Borge (Bluesasylet), og han har arbeidet sammen med Leiv Solberg i folkemusikkprogrammet Halvbror til reven. Reiersrud er også viden kjent for suksessplatene Tramp (1993) og Klapp (1995) – og ikke minst for platene Blå koral (1991), Himmelskip (1996) og Nåde over nåde (2006) – sammen med Iver Kleive.

Se denne lenken for mer bio-stoff om Reiersrud: http://www.knutreiersrud.no/info.html

 

Vår sponsor til denne konserten er
BMW_logo