Fredag 24.08

Festivalen starter med dette arrangementet i Valenheimen. Sølvi Vinnes er konferansier og leder oss gjennom programmet.

Valenheimen kl 18.30

Foredrag: Fartein Valen-Sendstad

Musikk: Thormod Rønning Kvam, piano; Guro Kleven Hagen, fiolin

Valse Noble, fra op 22; Fartein Valen
L’Isle Joyeuse (1904) Claude Debussy

«Søskenparet Sigrid og Fartein»

Pause med lett bevertning

Fiolinsonate nr 9, A-dur; “Kreutzer”, Ludvig van Beethoven

Billetter kr 100,- voksne/stud/honnør kr 50,- barn


Fartein Valen-Sendstad er grandnevø til Fartein Valen og religionsforsker ved universitetet i Stavanger. Han har vært hovedeier av Valenheimen fra midten av 1980-tallet. I disse årene er eiendommen og heimen blitt renovert med klar målsetting:
Heimen skal være et åpent og et levende museum der det er trivelig å være, ikke minst å oppleve atmosfæren, historien og de mange glimt fra fortid og nåtid.
Arbeidet med huset har også ført til funn av religionshistoriske skatter fra Madagaskar, også mye annet knyttet til Farteins far, misjonæren Arne Valen. I dag er mye av dette i arkivet ved misjonshøyskolen i Stavanger, men også viktige deler i kontoret i andre etasje.
Nåværende husvert har jobbet med den kristendomsform som Arne levde i og formidlet, og som sønnen Fartein vokste opp i. Det førte til disputas over sentrale trekk i den gamle tro – og doktorgrad. Her ligger interessante tolkningsnøkler til å lese – sider ved – og tekster fra Fartein. Huset rommer også mye interessant fra hans søster Sigrid. Vi skal hente fram artige og utfordrende glimt/tekster som viser et spesielt søskenforhold.

 


 

Guro Kleven Hagen (f. 1994) kommer fra Fagernes i Valdres. Siden 2001 har hun fått sin undervisning ved Barratt Due musikkinstitutt, først med Alf Richard Kraggerud som lærer og de siste årene med Stephan Barratt-Due.
Guro har vært solist med flere symfoniorkestre, bl.a. med Oslo-Filharmonien, Kringkastingsorkesteret, Operaorkesteret, Ungdomssymfonikerne, Amman Symphony Orchestra, i tillegg til flere amatørsymfoniorkestre, med dirigenter som Jukka-Pekka Saraste, Ole Kristian Ruud og Christian Vasquez. Sin unge alder til tross, har hun allerede spilt konserter i Norge, England, Tyskland, Estland, Russland, Østerrike, Sveits, Polen, Israel og Jordan, bl.a. i Wigmore Hall, ved Festspillene i Bergen, Verbier Festival Academy og Oslo Kammer-musikkfestival. Guro har vunnet en rekke priser i nasjonale og internasjonale solistkonkurranser. I mai 2010 fikk hun andrepris i Eurovisjonens konkurranse for unge musikere i Wien. Tidligere har hun vunnet bl.a. NRKs solist- konkurranse «Virtuos», blitt tildelt «Den norske solistpris», og hun ble tidenes første prisvinner i verdens ledende konkurranse for unge fiolinister, Menuhin-konkurransen. I 2008 ble Guro kåret til «Årets musiker» under Ungdommens Musikkmesterskap. Guro spiller på en fiolin laget av C. Bergonzi, utlånt av Dextra Musica.


 

Pianist Thormod Rønning Kvam (1991) er oppvokst i Røyken og begynte å spille klaver da han var fire år gammel. Han viste tidlig stor interesse for samspillet og var i fjorten år aktiv både som trombonist og som pianist i orkester. I dag er han utøvende bachelorstudent ved Barratt Due musikkinstitutt. Han har tidligere vært elev av Jens Harald Bratlie og studerer nå under Jiri Hlinka som en av hans siste elever, i tillegg til å motta fast undervisning både av Håvard Gimse og Erling Ragnar Eriksen. Ved siden av å ha vært solist med orkester en rekke ganger og med stor bredde I repertoar, har han det siste året konsertert som solist og kammer-musiker blant annet I Universitetets Aula, i Troldsalen i Bergen, under Stavanger ICMF, på Festspillene i Bergen og på Munch-museet. Rønning Kvam har ellers deltatt på mesterklasser med blant andre Håkon Austbø, Liv Glaser, Einar-Henning Smebye, Helge Kjekshus og Tor Espen Aspaas. I kammermusikk har han fått instruksjon blant andre fra musikere fra det anerkjente Orpheus Chamber Orchestra (USA), Ernst Simon Glaser, Stig Nilsson, Soon-Mi Chung og Stephan Barratt-Due. Hans faste kammermusikkpartnere inkluderer Guro Kleven Hagen (fiolin), Eivind Holtsmark Ringstad (bratsj), Victoria Putterman (fiolin), Sverre Barratt-Due (cello) og Ingeborg Soot (mezzo). Rønning Kvam har ellers arbeidet tett sammen med de etablerte sopranene Marianne Folkestad Jahren og Unnur Astrid Wilhelmsen. Av dirigenter har han blant andre jobbet med Lars-Thomas Holm, Jon Terje Svendsen, Kjell Seim og Rune Bergmann.