Fredag 16.09

Bystyresalen kl 09.30, 11.00 og 12.30
Skolekonserter for 8. klassetrinn
Studenter ved Barrat Due musikkinstitutt

Førde skole kl 11.00 og Sveio skole kl 13.00
Skolekonserter
Unge Musikere fra Griegakademiet

Festiviteten kl 18.00
Bergen Filharmoniske Orkester,
Håvard Gimse, klaver
Andrew Manze, dirigent

Fartein Valen               Klaverkonsert, op. 44
W.A. Mozart                Klaverkonsert nr 17 i G-dur, Kv 453
Anton Bruckner          Symfoni nr 1

Billettpris kr 250/200/100

Skåre kulturkirke kl 20.45
En aften med Ole Bull
Arve Tellefsen, Tor Espen Aspaas

Billettpris kr 200/100/50

Sveio kirke kl 21.00
Med blankpusset messing og trimmede stemmebånd
tenThing brassensemble, Tine Thing Helseth,
kammerkoret Bocca, Ive Buch Romme

Billettpris kr 200/100/50

Gamle slakthuset kl 21.00
Klassisk senkveld
Elever ved Barrat Due musikkinstitutt, Unge Musikere ved UiS og Griegakademiet

Fri entré


Andrew Manze, britisk fiolinist, en av sin generasjons ledende tolkere av fiolinmusikk fra barokken og klassisismen. Etter studier i Cambridge, London og Haag ble Manze konsertmester i Academy of Ancient Music 1996. Fra 2003 er han kunstnerisk leder for The English Concert. Har gjestet ved Festspillene i Bergen og Risør Kammermusikkfest.

Siden han vant 1.pris i den Europeiske Klaverkonkurransen for Ungdom «Jugend Musiziert» i Frankfurt i 1987, har Håvard Gimse skapt seg en stadig økende internasjonal virksomhet som pianist, uten å delta i klaverkonkurranser. Av utmerkelser han  ellers har mottatt, kan nevnes «Steinway-prisen» (1995), den ærefulle «Grieg-Prisen» (1996) og det norske Sibelius Selskapets  «Sibelius-Pris»  (November 2004). Kunstnerisk styrke  preger  Gimses distinkte og klangrike spillestil. Podieerfaring fra meget ung alder har medført en svært omfattende og variert konsertvirksomhet: De fleste bygder og byer i Norge har hatt besøk av ham, enten  med solo-konsert, som solist med orkester, sammen med en sanger, en stryker eller et korps. Alt dette har medført et uvanlig stort, aktivt repertoar. Av klaverkonserter med orkester har han alt oppført mer enn 30 forskjellige.


Arve Tellefsens karriere har brakt ham til alle europeiske hovedsteder og han har turnert over hele verden. Ved siden av å være teknisk briljant, er det hans unike varme og vibrerende tone og hans lidenskapelige intensitet som har gjort ham anerkjent og elsket over hele verden. Hans evne til å fengsle og kommunisere med publikum gjør han til en av verdens fremste fiolinister. Han har spilt med de aller fleste store orkestre og dirigenter samtidig som han er en etterspurt kammermusiker. Arve har gjort en imponerende rekke av CD innspillinger der flere er belønnet med Spellemannprisen. Han har solgt over en halv million CD-er bare i Norge, og i 1988 var hans CD ”Pan” den mest solgte norske CD uansett sjanger. Han har gjort en stor innsats for nyere norsk musikk og innspilt bl.a. Arne Nordheims og Fartein Valens fiolinkonserter. I 2004 ble han tildelt Fartein Valen-prisen, og han ble den første til å motta den nyinnstiftede Ole Bull-prisen.


Tor Espen Aspaas er en av de mest profilerte og allsidige pianistene i sin generasjon. Eter studier med professorene Liv Glaser og Jens Harald Bratlie ved Norges Musikkhøyskole ble han i 2007, 36 år gammel, selv ansatt som professor ved samme institusjon og er den yngste professoren i kollegiet. Han debuterte i Oslo høsten 1997 med strålende kritikker. Karrieren hans er i tiltakende grad internasjonal. Ved siden av konserter og turnéer i Norden, Europa for øvrig, USA og Asia er han jevnlig engasjert ved norske og internasjonale festivaler og konsertserier. Han er spesielt ettertraktet som kammermusiker; musikalsk interaksjon og og akkompagnement er da også hans spesialområder ved Norges Musikkhøyskole. Blant de mange stipender og utmerkelser han har mottatt er De Unges Lindemanpris i 2004 og den prestisjetunge Levin-prisen i 2005. Aspaas har gjort et 10-talls innspillinger, inkludert en solo-CD med Paul Dukas samlede klaververker som har mottatt strålende kritikker i internasjonal presse. I 1999 grunnla han kammermusikkfestivalen Vinterspill i Bergstaden og ledet denne fram til 2008.


tenthing
Foto: Espen Nersveen

tenThing ble etablert våren 2007, og kunstnerisk leder for ensemblet er Tine Thing Helseth. Det faktum at en stor andel av de unge og fremadstormende messingblåserne i Norge i dag er kvinner, ga støtet til å etablere et rent kvinneensemble. Messingblåserensemblet består av ti kvinner, som musiserer på et høyt nivå både nasjonalt og internasjonalt. tenThing ønsker å være et ensemble der alle musikerne i kraft av sine individuelle instrumentale kvaliteter, bidrar til et felles kunstnerisk uttrykk som mer enn noe annet, vektlegger gruppens samspill. Målet er, gjennom et variert repertoar, å skape store musikalske opplevelser som lytterne ikke så lett glemmer.


Kammerkoret Bocca ble etablert av dirigent Ive Buch Romme i april 2010 og består i dag av rundt 20 dyktige sangere i alderen 16-40 år. Koret har siden oppstarten bidratt på innspillingen av Jan Toft’s album ”Alle e aleina”, hatt konsert med Svein Olav Herstad jazztrio, arrangert egen konsertserie med gjestekor i distriktets kirker, framført Händels ”Dixit Dominus” med solister og strykere i Haugesund og Bergen, og hatt diverse oppdrag for næringslivet. Korets neste prosjekt er et folkemusikksamarbeid med Nils Økland (fele) og Sigbjørn Apeland (harmonium/orgel) under Kulturnatt 22.oktober2011.


Tore Hodneland er født på Tysnes og bodde der til han flyttet til Stord aug 2010.  Han begynte å spille gitar 6 år gammel.  Fra 8 års alder har han svært interessert i jazzmusikk. Han ble undervist hjemme til han var 11 år. Fra 11-13 år hadde han gitartimer hos jazzgitarist Morten Færestrand i Bergen.  Høsten 2010 ble han tatt opp i Griegakademiets program Unge Talenter der han nå har Thomas Dahl som gitarlærer. Tore var med Bergen Filharmoniske Orkester på en mini-turnè (to konserter i Grieghallen, en i Førde og en i Sogndal)  i 2009.   I den forbindelse fikk han tildelt Bergen Tidendes oppmuntringsstipend på 12.000 kr foran en fullsatt Grieghall.
I høst startet Tore på Stord Vidaregåande skule.  Etter dette planlegger han musikkutdannelse. I sommer har han vært  på 5 ukers sommerkurs ved Berklee College of Music, som tildelte stipend på USD 850 på grunnlag av innsendt demo-opptak.   I tillegg har han fått fullt stipend for neste års sommerkurs, verdi 20-25000.


 

Helene Eikaas Stalheim begynte å spille fiolin da hun var 7 år. Fra 2005 har hun hatt Per Gisle Haagenrud som lærer. Fra høsten 09 ble Helene tatt inn ved Griegakademiets talenttilbud -Unge Talenter. Der får hun undervisning og mesterklasser med 12 andre unge solister fra Vestlandet. I 2008-våren 2009, gikk Helene på lørdagsskolen/talentskolen til Bergen
Kulturskole. Hun har blitt plukket ut til diverse ganger å representere Bergen Kulturskole på ulike arrangementer og konserter.
Helene har spilt konserter i Grieghallen, på Troldhaugen, i Fana Kulturhus og i Tårnsalen. Under den nasjonale musikkonkurransen for ungdom i 2010, fikk hun 3.pris. I 2010 spilte hun som solist i Grieghallen, med det profesjonelle militærkorpset, Forsvarets Musikkorps Vestlandet. Hun har fått SparebankenVest stipend i 2009, Bergen Kommune Talentutviklingsstipend i 2010 og Rasmus og Agnes Pettersons fond i 2011. I 2010/2011 var Helene med Bergen Unge Kammerorkester (BUKO) til Kina på 17 dagers turné og i 2012 skal hun og BUKO til Buenos Aires.

 

Sondre har hatt Turid Bakke Braut som lærer siden han var 12,                           og har fortsatt henne som lærer på musikklinjen ved                                         Kongshaug v.g. skole i Os der                                                                                         han nå går i 3. klasse. I tillegg får han undervisning av Signe                             Bakke på Griegakademiet der han er med i talentprogrammet                             GUT, Griegakademiets unge talenter. Sondre har fått flere                                     stipend, deriblant Drømmestipendet for 2011 og fra Tom                                     Wilhelmsens stiftelse i 2010.
Han har deltatt på flere konkurranser og i høst er det Ungdommens Musikkmesterskap.  Og han spiller jevnlig på konserter og har ulike spilleoppdrag.