Mandag 27.august

Konsert og foredrag i Vigdartun, Sveio, kl 14.00

I samarbeid med Senioruniversitetet og Den kulturelle spaserstokken i Sveio

Foredrag:
Fartein Valen-Sendstad

Musikk:
Thormod Rønning Kvam, piano og Sverre Barratt-Due, cello 

PROGRAM

Fartein Valen, fra op 22:
Nachtstück
Valse noble

Johann Sebastian Bach:
Cellosuite nr 3 i C-dur
Preludium – Allemande – Courante – Sarabande – Bourré I/II – Gigue

«Fartein brydde seg! Forholdet mellom onkel Fartein og nevøen Magne Valen-Sendstad».

Kafé

Robert Schumann:
Fantasiestücke op. 73 for cello og klaver
Sergeij Rachmaninov:
Vocalise for cello og klaver


Fartein Valen-Sendstad er grandnevø til Fartein Valen, og oppkalt etter han. Det satte komponisten stor pris på, ja han er veldig følsom på det i flere brev; og følger opp omtenksomt og gavmildt.  Grandnevøen er hovedeier av Valenheimen og sitter på Farteins etterlatenskaper. Han er religionsforsker og ansatt ved universitetet i Stavanger.
Fartein Valen hadde to søstre. Bare en var gift. Hun fikk til gjengjeld 5 barn, fire gutter og ei jente. En av disse, Mikael døde av giktfeber som 9 åring, to år senere døde mannen Aksel (1922). Søster Magnhild satt med ett tilbake alene med fire i alderen 5 til 19. Det er her Fartein kommer på banen, etter hvert som en slags farsfigur. Vi skal se nærmere på Farteins brev til nevøen Magne Valen-Sendstad; også det nevøen sier til Fartein i brev – og om sin onkel i memoaren. Ser fram til å lese fra brever og memoaren – og å tegne sider i et spennende onkel-nevø-forhold (Fartein-Magne).


 

Sverre Barratt-Due startet å spille cello i 5-årsalderen, og startet sine studier med Truls Mørk ved Norges musikkhøgskole høsten 2010. Som elev i Barratts Due Unge Talenter, mottok han undervisning av Tove Sinding-Larsen, og senere Bjørn Solum. Sverre fullførte sin skolegang på musikklinja på Rud videregående skole våren 2010, med Ole Morten Gimle som sin lærer. Sverre har deltatt ved i en rekke konserter ved Barratt Due musikkinstitutt, hvor han våren 2008 også hadde sin egen recital. Han var i en årrekke medlem av Barratt Dues Juniororkester og Barratt Dues symfoniorkester. Videre har han medvirket ved flere konserter i Oslo-området, i kirker, skoler etc. I juli 2009 hadde han egen recital ved Victoria International Arts Festival på Malta, og senere på Nordland musikkfestuke. I Sparre Olsen-konkurransen vant han i 2004 prisen for beste tolkning av en Sparre Olsenkomposisjon. I 2005 vant han klasse 2 i samme konkurranse. I Ungdommens musikkmesterskap fikk han i 2006 2. pris i sin klasse, mens han i 2008 fikk 1. pris og vant klasse 3 i samme konkurranse. Sverre har gjestet Valdres Sommersymfoni og Voksenåsen sommerakademi. Sverre er i tillegg medlem av Quartetto Testosterone, en aktiv strykekvartett han også var med å etablere.


Pianist Thormod Rønning Kvam (1991) er oppvokst i Røyken og begynte å spille klaver da han var fire år gammel. Han viste tidlig stor interesse for samspillet og var i fjorten år aktiv både som trombonist og som pianist i orkester. I dag er han utøvende bachelorstudent ved Barratt Due musikkinstitutt. Han har tidligere vært elev av Jens Harald Bratlie og studerer nå under Jiri Hlinka som en av hans siste elever, i tillegg til å motta fast undervisning både av Håvard Gimse og Erling Ragnar Eriksen. Ved siden av å ha vært solist med orkester en rekke ganger og med stor bredde I repertoar, har han det siste året konsertert som solist og kammermusiker blant annet I Universitetets Aula, i Troldsalen i Bergen, under Stavanger ICMF, på Festspillene i Bergen og på Munch-museet. Rønning Kvam har ellers deltatt på mesterklasser med blant andre Håkon Austbø, Liv Glaser, Einar-Henning Smebye, Helge Kjekshus og Tor Espen Aspaas. I kammermusikk har han fått instruksjon blant andre fra musikere fra det anerkjente Orpheus Chamber Orchestra (USA), Ernst Simon Glaser, Stig Nilsson, Soon-Mi Chung og Stephan Barratt-Due. Hans faste kammermusikkpartnere inkluderer Guro Kleven Hagen (fiolin), Eivind Holtsmark Ringstad (bratsj), Victoria Putterman (fiolin), Sverre Barratt-Due (cello) og Ingeborg Soot (mezzo). Rønning Kvam har ellers arbeidet tett sammen med de etablerte sopranene Marianne Folkestad Jahren og Unnur Astrid Wilhelmsen. Av dirigenter har han blant andre jobbet med Lars-Thomas Holm, Jon Terje Svendsen, Kjell Seim og Rune Bergmann.