Lørdag 25.august kl 12

På selve dagen for Fartein Valens 125 års jubileum blir det flere arrangement. Kl 12 starter programmet i Vår Frelsers kirke.


Program

Anne Eline Riisnæs, konferansier
Birgit Amalie Nilssen, opplesing FV-brever

Annabel Guaita, klaver:

Fartein Valen: Variasjoner, op 23

Anders Eidsten Dahl, orgel:

Arne Eggen: Ciaccona i g

Sigmund Hjelset, klaver og Kirsten Landmark Mæland, sopran:

Carl Gustav Sparre Olsen: Tvo Eddakvad

Fartein Valen:  Ave Maria, op 4

Anders Eidsten Dahl, orgel:

Fartein Valen: Preludium og fuge,  op 33

Johann Sebastian Bach: Preludium og fuge, e-moll BWV 533

Fartein Valen: Pastorale, op 34



Annabel Guaita (1971) Studerte i sin hjemby med Einar Røttingen ved Griegakademiet og senere med Albert Attenelle og Jordi Mora ved L´Escola de Música de Barcelona. Hos sistnevnte tilegnet hun seg kunnskap om musikalsk fenomenologi, og gjennom mange år studerte hun denne tilnærmingen til musikk, slik den ble praktisk tilrettelagt for utøvere av dirigenten Sergiu Celibidache. Hun har i den senere tid valgt en spesialisering innen det 20. århundres musikk og gjennom dette samarbeidet med en rekke sentrale norske musikere og samtidskomponister som f.eks. Ketil Hvoslef, Knut Vaage, Arvid Gangsø, Morten Gaathaug og spanjolen Ricardo Odriozola.
I 2006 spilte hun Fartein Valens Variasjoner opus 23 og ble svært betatt av «den annen skjønnhet» i musikken hans. Dette førte til en treårig prosjekt i det Nasjonale Stipendiatprogrammet for Kunstnerisk Utviklingsarbeid. I dette prosjektet fordypet hun seg i Valens klavermusikk og hans Trio opus 5. For å kaste nytt lys over fremføringmessige problemstillinger som finnes i Valens musikk, studerte hun fortolkningstradisjonen som utviklet seg rundt Arnold Schönberg og musikerne han arbeidet tett sammen med i den andre wienerskole.
Dette resulterte i konserter, konsertforedrag, artikler, videoessays, andre tekster og sist men ikke minst den kritikerroste utgivelsen av hennes første soloalbum  L´Altra Belta (Lawo Classics 2011) med klaververker av Valen, Schönberg, Webern og Berg.
I 2011 mottok hun Bergen Kommunes kunstnerstipend som muligjorde konserter og foredrag om Valen på Sibeliusakademiet i Finland, på Pomona College, i Claremont, USA og i Barcelona.

 


 

Anders Eidsten Dahl (født 1976), orgel,  er utdannet kantor og pedagog ved Norges Musikkhøgskole i Oslo, og avla diplomeksamen samme sted i 2001. Etter to års studier på solistklassen ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i København, holdt han debutkonserter i København og Oslo høsten 2003. Han har studert hos 1. amanuensis Terje Winge, domorganist Kåre Nordstoga og professor Hans Fagius. Eidsten Dahl har studert cembalo med Knut Johannessen og klaver med Kaare Ørnung. Anders Eidsten Dahl arbeider som organist i Bragernes kirke i Drammen i en stilling med hovedvekt på orgelspill. Han konserterer jevnlig i Bragernes kirke. I tillegg er han aktiv som kammermusiker og solist ellers i Norge. Som solist har han også spilt på festivaler i Tyskland, Sverige, Danmark, Russland, Slovakia og Østerrike. Han har blitt tildelt stipendier fra bla Skipsreder Wilhelmsens Legat, Fond for utøvende kunstnere og «diversestipend» Statens Kunstnerstipend. I 2003 ble han tildelt TICON-prisen på kr 75.000,-. Han har kvalifisert seg til flere internasjonale orgelkonkurranser, og i juli 2002 var han finalist i «2. Internationaler Orgelwettbewerb» i Erfurt, Tyskland. I 2004 var han finalist i Rikskonsertenes lanseringstipend «Intro Klassisk». Våren 2006 holdt han to solokonserter under Festspillene i Bergen. Han er fast cembalist i Bragernes Barokk, og har også konsertert på cembalo med bla Gjøvik Sinfonietta og Vertavo Strykekvartett. I tillegg til å være fast akkompagnatør for korene i Bragernes kirke, samarbeider han også jevnlig med kor som Oslo Chorale Selskap, Oslo Domkirkes Guttekor og Sølvguttene. I august 2009 gav han ut sin kritikerroste første solo-cd, «Inspired by Bach», på det norske plateselskapet LAWO Classics. Hans andre soloplate«Johannes Brahms Organ Works», kom ut høsten 2011.  I 2011 og 2012 mottar han arbeidsstipend for yngre/nyetablerte kunstnere fra Statens Kunstnerstipend.

 


 

Kirsten Landmark Mæland (sopran) er utdannet ved Universitetet I Oslo, ved Barratt Due Musikkinstitutt og ved Norges Musikkhøgskole. Hun hadde sin sangdebut I Oslo og Stavanger I 1981, etterfulgt av en rekke konserter I inn- og utland. Hun har turnert for Rikskonsertene, gjort diverse solistkonserter for NRK, deltatt på flere plateinnspillinger, inkl.solo‐CD med bl.a. Valens samtlige sanger for sang og klaver, med Sigmund Hjelset som akkompagnatør. Hun har flere ganger deltatt på Valen-festivalen siden denne startet. Mesteparten av sin yrkeskarriere har hun hatt I Stavanger, hvor hun har undervist ved Rogaland Musikkonservatorium/UIS og ved Musikklinjenved St. Svithun videregående skole.


 

Sigmund Hjelset har sin pianistutdannelse fra New England Conservatory i Boston og Royal Academy of Music i London, der han vant flere priser. Han debuterte i Aulaen, Oslo i 1975 med Rikskonsertenes debutstøtte, og har siden gitt konserter i de fleste europeiske land samt USA og Japan. Han har spesielt markert seg som akkompagnatør for sangere, og dette har ført ham til kjente konsertsaler i bl.a. London, Paris, Berlin og Tokyo. Hans medvirkning i CD-innspillinger har vakt internasjonal oppsikt i tidsskrifter som «Gramophone», London og «Fanfare», USA. Et mangeårige samarbeid med barytonen Per Vollestad har vært spesielt fruktbart. Som del av Vollestads doktorgradsarbeid om Christian Sinding ved NMH, fullførte de sammen innspilling av tre CDer med Sindings sanger. Hjelset har vært å høre som akkompagnatør også ved tallrike debut-konserter, i Radio og TV, og som solist og akkompagnatør ved Festspillene i Bergen og Harstad. Han har også hatt mange oppdrag for Rikskonsertene, bl.a. fire landsdekkende turnéer med vinnerne av Dronning Sonjas Internasjonale Musikkonkurranse. Siden 1979 har han vært knyttet til Norges Musikkhøgskole som akkompagnatør for sangerne og klaverlærer med akkompagnement som spesialfelt. Slik har han arbeidet med en rekke sangere fram til diplom og Mastergradseksamen, og ledet Mastergradsstudiet i akkompagnement for pianister. Han har gjestet Musikkhøgskolen i Stockholm, Franz Liszt-høgskolen i Weimar og Felix Mendelssohn-høgskolen i Leipzig i lærerutveksling tilknyttet Erasmusprogrammet. Sigmund Hjelset mottok i 2006 Troldhaugens Grieg-pris.