Messe i h-moll J.S.Bach

Det blir en stor begivenhet å få oppleve Johann Sebastian Bachs mesterverk som avslutningskonsert under festivalen . Vår Frelsers kirkes kantori, ledet av kantor Goos ten Napel, fremfører verket sammen med strålende solister og ypperligere musikere.

Bachs store Messe i h-moll er noe av det ypperste som er skrevet i vår vestlige musikktradisjon. Verket har ikke vært fremført i Haugesund før og det er derfor en stor begivenhet at vi får høre det som avslutningskonsert under Fartein Valen-festivalen. Musikalsk leder for prosjektet er kantor Goos ten Napel. Han dirigerer et forsterket Vår Frelsers kirkes kantori og har satt sammen et orkester med medlemmer fra Stavanger symfoniorkester. Solister er Kajsa Dahlbäck, sopran; Sunniva Eliassen, mezzosopran; Petter W. Moen, tenor; Johannes L. Brissmann, bariton.

Fartein Valen skriver blant annet følgende om dette verket i et av sine brever hjem til sin mor:

Jeg har hørt saa megen herlig musik i det sidste; nylig blev Bachs H-moll messe opført paa høiskolen og jeg har neppe hørt noget saa storartet. Det første Kyrie er i tre afdelinger; det er som han ikke kan blive færdig med at raabe: «Herre forbarm dig.» Naar saa Gloria kommer er man fuldstændig i himmelen og synes næsten man maa holde for øinene for ikke at blændes af saa megen glans. – (…)

Berlin W 26 mars 1911