«Som den gyldne sol»

Åpningskonserten under Fartein Valen-festivalen 2014 er ved Iver Kleive, Knut Reiersrud og Povl Dissing. I sin siste plate overrasker de igjen med innlevelse, vidd, engasjement og sin personlighet i kjente og kjære salmer. Gled dere!

images-2

”SOM DEN GYLDNE SOL”

Kaskader av orgelklang mot katedralens kalkede hvelv, en groovy bluesgitar som forsterkes så den fyller det store kirkerommet, og en stemme som iblant legato og iblant støtvis, som en refleks av det danske språk, med kraft og ynde formidler gamle salmetekster, – dette er ingrediensene som blandes på det nye albumet “Som den Gyldne Sol”.

Siden ”Blå koral” i 1991, har Iver Kleive og Knut Reiersrud hatt Odenses store katedral, St. Knuds Kirke som innspillingslokale for en serie CD-produksjoner.  Den mektige akustikken og det fantastiske Marcussen-orgelet er de to viktigste grunnene til dette. På flere av platene har også Povl Dissing tatt del.

Valen_3.jpg

Norsk salmetradisjon er uløselig knyttet til fire store danske salmediktere: Kingo (1634-1703), Brorson (1694-1764), Grundtvig (1783-1872) og Ingemann (1789-1862). I anledning utgivelsen av ny norsk salmebok 1. Søndag i advent 2013, gir Kirkelig Kulturverksted og Cantando Musikkforlag ut dette albumet med Kleive, Dissing og Reiersruds nytolkninger av tre originalsalmer av hver av de fire dikterne.

 

 

Den tidligste av dem, Thomas Kingo var biskop nettopp i Odense Domkirke i årene 1677 til 1703, mens han skrev mange av sine mest betydelige salmer. Fremdeles brukes hans røde messehake l av prestene i denne kirken. Med Kingos messeklær som forsidemotiv til omslaget, knyttes dette prosjektet også visuelt til den salmedikter som la et viktig fundament for de tre andre som er representert på utgivelsen.

Hele repertoaret tilhører “hit-paraden” fra den norske salmeboka. Av Kingos salmer hører vi ”Sorrig og glæde de vandre til hobe”, ”Far verden, farvel” og tittelsporet ”Som den gyldne sol frembryder”. Brorson er representert med ”Den store hvide flok at se”, ”Jeg ser dig søde lam at staae” og ”Mit hjerte altid vanker”. Grundtvig-salmene på plata er ”Krist stod op af døde”, ”Hil dig frelser og forsoner” og ”Kærlighed er lysets kilde”, mens Ingemans bidrag er de kjente julesalmene ”Glade jul”, ”Deilig er jorden” og ”I østen stiger solen op”.

Iver Kleive