Kammerorkesterseminar i Haugesund

Fartein Valen-festivalen inviterer til kammerorkesterseminar for strykere under årets festival som finner sted torsdag 19. – søndag 22. September 2013.

Seminar for strykere

image001-1Fartein Valen-festivalen inviterer til kammerorkesterseminar for strykere under årets festival som finner sted torsdag 19.  –  søndag 22. September 2013.

Fartein Valen var en av det 20. århundrets mest særpregede komponister i Norge. Født i 1887 var han senromantikkens viderefører, om enn i en ganske annen retning enn sine samtidige kolleger. Der Debussy ble impresjonismens tonemaler og Stravinsky brakte det rytmiske element sterkere inn i musikken, søkte Valen nye veier med sin oppløsning av den tonale forankringen og inn i en verden der den enkelte stemmes individualitet var det sentrale. Det totale klangbilde ble et resultat av polyfoniens prinsipper, og særlig ble fugen en yndet verktype, noe som ikke minst skyldtes hans store beundring for Johan Sebastian Bach. Den legendariske pianisten Glenn Gould, spesielt anerkjent for sine Bach-tolkninger, sa en gang om Valen at han for første gang på mange år hadde funnet en ruvende skikkelse i det 20. århundres musikk.

Sentralt i seminarets repertoar er to av Fartein Valens verker;  strykeorkesterversjoner av Legende op.1 for klaver, komponert i Kristiania rett før studietiden i Berlin (1907-1908), og 1.satsen fra strykekvartett nr 2, op. 13 fra hans andre periode i Oslo (1930-1931).

Legenden er i et senromantisk tonespråk som leder tankene til Johannes Brahms mens strykekvartetten er i en dissonerende polyfonisk stil som ble Valens eget uttrykk.

Når:            19. – 22. september

Seminaret starter kl 10.00 torsdag 19.september

Siste konsert kl 19.00 søndag 22.september

Hvor:            Festiviteten konserthus, Haugesund

Hvem:            Studenter og elever på Unge talenter ved høyskolene.

Pris:            Deltakerne betaler kun sin egen reise.

Støtte fra Dextra Musica muliggjør kostnadsfritt seminar og opphold i dobbeltrom på festivalhotellet First Hotel Henderson City (inkl. frokost/kveldsbuffét), eller hotell Neptun (5 min. gangavstand til Henderson)

Repertoar:

* Fartein Valen            Legende op. 1 (arr for strykeorkester)

* Fartein Valen            Strykekvartett nr 2, 1.sats (arr for strykeorkester)

Øvrig repertoar bestemmes senere

Påmelding:
Send epost til torema47@gmail.com  med relevante opplysninger, navn-studiested-lærer.

 Deltakerne registreres fortløpende. Først til mølla…

 

Fiolinist Geir Inge Lotsberg

Fiolinist Geir Inge Lotsberg

Kunstnerisk leder er Geir Inge Lotsberg, medlem av Oslo Strykekvartett siden 1991 og med svært allsidig erfaring både som konsertmester og solist. Som kammerorkesterleder har han de senere årene jobbet regelmessig med Trondheimsolistene.