Åpningskonsert i Valenheimen 2013

Åpningen i Valenheimen gir et viktig fotfeste for festivalen. Det var i dette huset komponisten levde de viktigste periodene i livet som komponist. Huset er i tillegg bygget på fedrenetuftene på den gården Fartein Valen var odelsgutt. Foreldrene hans Arne og Dorthea Valen bygde dette huset som stod ferdig i 1903. Her er det mye historie å få ta del i gjennom å besøket huset, fornemme atmosfæren, høre foredrag og lytte til musikk. Vi vil oppfordre publikum til å få besøke denne perlen i Valevåg som rommer så mange skatter - Velkommen!

Velkommen!

Vertssakap i Valenheimen Fartein Valen-Sendstad og Sølvi Vinnes

Åpningskonserten for Fartein Valen-festivalen 2013 er torsdag 19.september kl 18.30. I tillegg til konserten med Silje Marie Aker Johnsen og Steffen Horn, holder Fartein Valen-Sendstad et foredrag om forholdet mellom Fartein Valen og Agnes Hiorth, Norges fremste portrettmaler i første halvdel av 1900-tallet. Det finnes hele 9 malerier av henne i huset. Det finnes mye brevveksling å gripe fatt i når det gjelder forholdet dem imellom. Arrangementene i Valenheimen er alltid en spesielt fin opplevelse, her er mye historie i veggene, og huset innbyr til en helt spesiell atmosfære.

 


ÅPNINGSKONSERT I VALENHEIMEN

Konferansier: Sølvi Vinnes

Foredrag: Fartein Valen-Sendstad

”Fartein og Agnes”

Konsert ved Silje Marie Aker Johnsen, sopran og Steffen Horn, piano

Verk av Agathe Backer Grøndal; Emma Dahl, Fartein Valen, Edvard Grieg; Richard Strauss, Sofia Gubaidulina

Matservering

PROGRAM

Agathe Backer Grøndahl
Mor, min lille mor, op 46, no 2

Emma Dahl
Margrethes Vuggevise med tekst fra Kongsemnerne

Agathe B. Grøndahl
Valborgsnatt, op 31 no 8
Die Fichtenbaum, op 14, no 1

Fartein Valen:

Anakreons Grab, op 31, no2

Therese Birkeland Ulvo  (f 1982)

Silent song

 

FOREDRAG: ”Fartein og Agnes”. Fartein Valen-Sendstad

 

Matservering – Pause

 

Edvard Grieg, fra op 48
Die Verschwiegene Nachtigall
Zur Rosenzeit

Fartein Valen
Denk’ es, o Seele, op 39 no 1
Tretet leise zu meinem Grabe, op 39

Richard Strauss
Die Nacht, op 10, no 3.


Silje%20Aker%20Johnsen%2c%20bilde-2Silje Aker Johnsen, sopran og danser, har et stort fokus på samtidsmusikk, performance og scenekunst i sitt virke og et variert repertoar av klassisk koloraturrepertoar og barokkmusikk.

Hun debuterte med Berliner Kammeroper i den kvinnelige hovedrollen «Girl» i John Taveners A Gentle Spirit i 2006.

Sesongen 2010/2011var hun ansatt som danser i The Polish Dance Theatre, hvor hun bl a danset i Minus 2 av koreografen Ohad Naharin.

Hun har gjestet mange festivaler som solist, blant annet Ultima Contemporary Music Festival, Festspillene i Bergen, Vestfoldfestspillene, Huddersfield Contemporary Music Festival og Die Donaueschinger Musiktage.

Hun ble tildelt Statens Kunstnerstipend for yngre kunstnere for 2011/2012 og Silje mottok Fartein Valens Utdanningsstipend i 2008.

 

 

 

 

 

steffenhorn_img-gallery_lowres_10-1

Steffen Kjetland Horn har vist seg som en habil pianist, med meritter som Smetana-konkurransen, fem kritikerroste plateutgivelser og London-debuten i Wigmore Hall. Han har spilt konserter i Praha, London, Berlin, Warszawa, Teheran, Berlin og Washington samt flere byer i Tyskland, Italia og Kina. Han har i tillegg vært solist med en rekke symfoniorkestre, blant dem KORK, Stavanger SO, Oslo FO, Hradec Králové Philarmonic Orch. (Tsjekkia), Cairo Symphony Orch., Orchestra Simon Bolivar (Venezuela) og Washington Symphony Orch.

Steffen er oppvokst på Norheim utenfor Haugesund og var elev ved Haugesund Musikkskole med Astrid Ellingsen som lærer. Siden har han studert hos Prof. Jiri Hlinka.

 

bilde_farteinFartein Valen-Sendstad er grandnevø til Fartein Valen og religionsforsker ved universitetet i Stavanger. Han har vært hovedeier av Valenheimen fra midten av 1980-tallet. I disse årene er eiendommen og heimen blitt renovert med klar målsetting:
Heimen skal være et åpent og et levende museum der det er trivelig å være, ikke minst å oppleve atmosfæren, historien og de mange glimt fra fortid og nåtid.
Arbeidet med huset har også ført til funn av religionshistoriske skatter fra Madagaskar, også mye annet knyttet til Farteins far, misjonæren Arne Valen. I dag er mye av dette i arkivet ved misjonshøyskolen i Stavanger, men også viktige deler i kontoret i andre etasje.
Nåværende husvert har jobbet med den kristendomsform som Arne levde i og formidlet, og som sønnen Fartein vokste opp i. Det førte til disputas over sentrale trekk i den gamle tro – og doktorgrad. Her ligger interessante tolkningsnøkler til å lese – sider ved – og tekster fra Fartein.